Het boek bevat twee of meer spellen per onderdeel van het model. Kortom: minimaal twee spellen waarmee deelnemers spelenderwijs meer begrip krijgen voor een conditie, beter het belang van een conditie snappen en waarmee ze kunnen werken aan het verbeteren van die conditie voor de eigen samenwerking. Hieronder een overzicht van de spellen.
Diagnose
- Focus bekennen. In dit spel maken de deelnemers kennis met de vijf condities van samenwerken. Het spel inventariseert voor iedere conditie welke zorgen en uitdagingen de deelnemers hebben. Klik hier voor extra materiaal.
- Wikken en wegen. Het spel inventariseert welke conditie het best of juist het slechtst is verzorgd in de samenwerking. Het spel leidt tot een ‘veranderagenda’ omdat het zorgt voor inzicht bij de groep en de spelbegeleider in welke condities van de samenwerking goed zijn verzorgd en welke nog aandacht behoeven.
Ambitie
- Metaforenspel. Het ‘metaforenspel’ helpt deelnemers een bestaande ambitie een stap verder te brengen. Deelnemers worden uitgedaagd om creatief na te denken over de ambitie van de samenwerking en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Klik hier voor extra materiaal.
- Verdieping in perspectief. In dit spel gaan deelnemers aan de slag met een bestaande ambitie. Deelnemers krijgen een van de mogelijke acht perspectieven toegewezen en verkennen vanuit dat perspectief de ambitie. Klik voor extra materiaal.
- Samen de taart vergroten. ‘Samen de taart vergroten’ helpt je de ambitie concreter en realistischer te maken. Het concretiseren van de ambitie is een noodzakelijke stap; de kans op teleurstelling is groot als we gaan werken aan een te abstract doel. Klik voor extra materiaal.
Belangen
- Lekker belangrijk. Het gesprek aangaan over belangen kan best lastig zijn. ‘Lekker belangrijk’ helpt partijen op een laagdrempelige manier inzicht te krijgen in elkaars belangen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.
- Verhalenstrijd. De speldynamiek bij ‘Verhalenstrijd’ geeft inzicht in hoe de partijen samenwerken: Houdt men erg vast aan de eigen belangen? Of worden die juist een beetje vergeten? Worden alle partijen evenveel gehoord?
- Ruimte voor belangen. Met het spel leren de deelnemers dat belangen soms tegenstrijdig lijken, maar dat niet hoeven te zijn. Dat inzichtelijk krijgen vraagt echter een andere manier van communiceren. Klik voor extra materiaal.
- Partnerachthoek. ‘Partnerachthoek’ helpt op een luchtige manier een gesprek te voeren over halen en brengen. Daarmee kan het spel zorgen voor onderling begrip en meer commitment, omdat het zichtbaar maakt wat de samenwerking een partij oplevert. Klik voor extra materiaal.
Relatie
- Teamtastisch. Van ‘Teamtastisch’ is een apart kaartspel te koop. Hier vind je meer informatie over het kaartspel.
- Teambeklimming. ‘Teambeklimming’ is een actief spel waarin groepen in korte tijd een aantal samenwerkingsopdrachten moeten uitvoeren en samen een resultaat moeten behalen. Het spel is geschikt als kennismakingsoefening, als energizer, bijvoorbeeld aan het begin van een sessie of na de lunch, en zorgt voor een leuke, gedeelde ervaring. Klik voor extra materiaal.
- Vier soorten luisteren. We hebben veel ingesleten gewoonten als het gaat om communiceren en luisteren. Vaak zijn we ons weinig bewust van ons eigen luistergedrag en onze luisterhouding, en het effect dat dit heeft op degene die iets vertelt. ‘Vier soorten luisteren’ is een spel dat duidelijk laat zien en voelen wat verschillende luistertechnieken met een spreker doen.
- Netwerkleiderschap. Van dit spel is een apart kaartspel te koop. Hier vind je meer informatie over het kaartspel.
Organisatie
- Alles in je mars hebben. ‘Alles in je mars hebben’ helpt groepen stil te staan bij de rollen die deelnemers in de samenwerking vervullen en te bepalen of het team compleet is. Klik voor extra materiaal.
- Theater van besluit. Het nemen van besluiten kan een complexe bezigheid zijn binnen een samenwerking. ‘Theater van besluit’ helpt je te herkennen welke besluitvormingsstrategieën je zelf vaak (impliciet) hanteert en helpt je strategieën van anderen te herkennen en hiermee goed om te gaan. Klik voor extra materiaal.
- Een steentje bijdragen. Met dit spel maak je zichtbaar wat realistisch is en welke ambities wellicht niet haalbaar zijn met de huidige beschikbare middelen. Dat komt omdat in ‘Een steentje bijdragen’ eerst gekeken wordt welke middelen iedereen wil bijdragen en vervolgens naar wat we met die middelen kunnen realiseren.
- Verhaal halen. ‘Verhaal halen’ simuleert de uitdagingen die ontstaan als je betrokken bent bij een samenwerking en hierin je organisatie vertegenwoordigt. Het spel dwingt deelnemers na te denken over de belangen van hun organisatie en helpt ze in te zien wat erbij komt kijken als je namens een organisatie afspraken maakt in een samenwerking. Klik voor extra materiaal.
Proces
- Koers bepalen. ‘Koers bepalen’ laat partijen op creatieve wijze met elkaar vastleggen wat zij willen bereiken, welke inzet hiervoor nodig is, hoe de weg naar de ambitie eruit kan zien en wat voor successen en ‘beren op de weg’ je kunt tegenkomen. Het resultaat is een tastbare, visuele poster van het samenwerkingsproces. Klik voor extra materiaal.
- Oogst van oplossingen. Van dit spel is een apart kaartspel te koop. Hier vind je meer informatie over het kaartspel.
- Van de hoed en de rand. Je zorgen of wensen uiten over de samenwerking kan soms best een uitdaging zijn. Het spel ‘Van de hoed en de rand’ creëert een veilige ruimte, waarbij deelnemers anoniem met elkaar delen wat hun zorgen of wensen zijn.
- Remmen of gas geven. ‘Remmen of gas geven’ biedt een praktisch hulpmiddel voor eenvoudige besluitvorming, waarbij ieders stem evenveel telt en deelnemers hun mening geven zonder elkaar te beïnvloeden.